Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på sponsring

Annons

- Det är den krassa verkligheten. Vi har det jättesvårt att få allt att gå ihop, säger Gun Forsander, överläkare på kliniken.

I flera decennier har barn- och ungdomskliniken haft dåliga, provisoriska lokaler. Men nu, äntligen, byggs det nytt. Två avdelningar för sjuka barn slås ihop till en.

I samband med ombyggnaden börjar kliniken med nya arbetssätt och metoder som bättre bygger på att tillgodose barnfamiljens och ungdomarnas behov under sjukhusvistelsen.

Men landstingets pengar räcker inte till allt.

Därför har barnkliniken tagit det för landstinget Dalarna nya greppet och vänt sig till företag och organisationer för att få ekonomisk hjälp med att köpa lekmaterial, böcker, cd-skivor, spel, av-apparater och annat som kan förgylla barnens och ungdomarnas tillvaro under sjukhusvistelsen.

Målet är också att kunna skapa ett "artotek" så att patienterna kan välja tavla till sjukhusrummet utifrån den egna sinnesstämningen, smaken och åldern.

- Miljön är oerhört viktig, inte minst för barnen som ligger på sjukhus. Vår enda önskan är ju att barnen ska få det så bra som möjligt. Det är egentligen egendomligt att vi ska behöva gå ut på det här sättet, men vi tvingas för att kunna skapa den miljö vi vill ha, säger Forsander.

Alla företag eller organisationer som ställer upp med pengar kommer att uppmärksammas genom anslag i någon form i den nya byggnad som ska invigas i maj.

- Det är ju inte helt ovanligt att andra sjukhus använder sig av sponsring. På Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm exempelvis finns det till och med en person på heltid som har som uppdrag att jobba med sponsring.

- Vi vill ha ekonomiskt bistånd av sponsorerna så att vi kan köpa de saker som barnen bäst behöver, säger Forsander.

Alf Johansson, s, är ordförande för hälso- och sjukvårdens driftstyrelse. Enligt honom är det första gången som sjukvården söker sponsring på det här sättet.

- Principiellt tycker jag det är okey när det gäller den här typen av insatser, som lekmaterial, konst och utsmyckning. Men jag är principiell motståndare till att sponsra den direkta vården i form av medicinsk utrustning.

Han tror inte att detta är något som kommer att bli allt vanligare.

- Nej, jag ser inte riktigt vitsen.

Han anser att landstinget borde klara detta.

- Miljön är förbaskat viktig för barnet som vårdas. Jag vet inte om detta funnits med i byggkalkylen. Det här var i alla fall något nytt för mig, säger Johansson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons