Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppar av från samarbetet

Annons

- Dalaskogarna har blivit tallplantager med allt mindre svamp, som är den främsta indikationen på liv i marken, säger länskonsulent Ylva Grudd i Naturskyddsföreningen.

Hon fruktar till och med att strategin ska inverka så negativt på den biologiska mångfalden att Sverige riskerar att hamna i EG-domstolen.

Därför hoppar den ideella naturvården av hela samarbetet med myndigheterna och börjar utforma en alternativ strategi.

- Vi har skrivit på avtal och konventioner vars mål inte kommer att nås genom den strategi som nu valts i ett av landets skogstätaste län, säger Ylva Grudd.

Den ideella naturvården består här av Naturskyddsföreningen i Dalarna, Dalarnas ornitologiska förening, Skogsriskan och Friluftsfrämjanndet.

Representanter för de här organisationerna har suttit med i länets arbetsgrupp, men anser sig ha blivit fullständigt överkörda av myndigheterna.

- Med strategins mål på 2,8 procent skyddad skog i Dalarna kommer vi varken att klara miljömålet eller stoppa utarmningen och utrotningen av skogslevande arter, säger Conny Trogen, ordförande i Dalarnas ornitologiska förening.

Naturskyddsföreningen kritiserar både frivilligheten till avsättning och urvalsprincipen som ligger till grund för valet av skyddsvärda områden.

Man anser dessutom att länsstyrelsens arbete går alldeles för långsamt, då inte delmålet i Levande skogar kommer att nås förrän år 2018.

Därför ser man ingen annan utväg än att avbryta samarbetet med myndigheterna och under innevarande år utarbeta en alternativ strategi. Allt i syfte att rädda den biologiska mångfalden och slippa hamna i EG-domstolen.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons