Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp om mer stöd till Irakflyktingar

Annons

Det har gått upp för omvärlden att stödet till flyktingar i och från Irak måste bli större, tror FN.

Sverige kan få nya EU-pengar för sitt mottagande av Irakflyktingar.

Efter FN-konferensen i Genève om irakiska flyktingar, anordnad av flyktingorganet UNHCR, ser flyktingkommissarien Antonio Guterres något ljusare på läget. Han tror att mer pengar och andra former av stöd nu kan bli lättare att få fram. De måste fram, enligt UNHCR, för att underlätta för de fyra miljoner människor som bedöms ha drivits på flykt av kriget i Irak _ två miljoner inom landet och två miljoner utanför.

Och det var ett bidrag från det kanske inte mest väntade hållet, från Iraks regering, som hjälpte till, säger Guterres.

Guterres sade att konferensen visat att länder som tagit emot flyktingar, givarländer och hjälporganisationer nu är överens om att bördorna måste delas. Men det återstår att visa det i handling också, underströk han.

"Det är mycket glädjande att höra att Iraks regering nu tar ett större ansvar för sina medborgare på flykt, både inom och utom Irak", kommenterar migrationsminister Tobias Billström (m) i ett pressmeddelande.

Billström deltog i och talade vid konferensen och besökte nyligen Syrien och Jordanien.

På fredagen, vid mötet för EU:s inrikes- och migrationsministrar i Luxemburg, ska Irakflyktingarna också diskuteras. Inga beslut väntas dock, även om Billström hoppas på "konkreta resultat" när det gäller stöd till Syrien och Jordanien och att ta emot en del av de mest sårbara flyktingarna i Europa.

EU-kommissionären med ansvar för flyktingfrågor, Franco Frattini, har i ett brev till nuvarande EU-ordföranden Tyskland öppnat för att Sverige ska kunna få del av nya EU-pengar till mottagandet av flyktingar från Irak. Också andra EU-länder som tar emot flyktingar ska kunna få del av pengarna. Men en talesman för kommissionen betonar att Sverige är det EU-land som tagit emot i särklass flest asylsökande från Irak _ 9|000 förra året. Det antalet väntas öka till minst det dubbla i år.

Amnesty International och de europeiska flyktingrådens organ ECRE är mycket kritiska, med Sverige som det stora undantaget, mot EU:s och EU-ländernas hantering av irakiska flyktingar. Flera länder skickar tillbaka flyktingar till Irak medan andra inte ens behandlar asylansökningar med hänvisning till att läget är för svårbedömt.

TT

Mer läsning

Annons