Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp om liv på nyupptäckt planet

Annons

Det är inte osannolikt att det kan finnas liv på den jordliknande planet som upptäckts utanför vårt solsystem, bedömer svenska forskare. Men svaret lär vi få vänta på i ytterligare något decennium.

Upptäckten av en planet utanför vårt solsystem som liknar jorden, med behaglig temperatur och sannolikt också rinnande vatten, har fått stort genomslag i forskarvärlden. Den har satt fart på fantasin och drömmen om liv på andra planeter.

De europeiska astronomerna bakom upptäckten, vid Europeiska sydobservatoriet, anser att det inte är omöjligt att det kan finnas liv på planeten. De ser den som ett viktigt mål framtida rymdresor i jakt på utomjordiskt liv.

Karsten Pedersen, professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet, bedömer det heller inte som osannolikt att det kan finnas liv på planeten. Han anser att förutsättningarna inte behöver vara särskilt komplicerade för att liv ska uppstå och börja fungera.

Men sedan börjar det svåra. Även om mikroorganismer skulle finnas under planetens yta, måste en lång rad villkor uppfyllas innan dessa ska ta sig upp och utvecklas vidare till ett liv på planetens yta, som på jorden.

Frågan är hur livet skulle kunna se ut på den nyupptäckta planeten.

Astronomiprofessorn Göran Olofsson vid Stockholms universitet ser med stor förväntan fram emot nya framtida rön om hur planeten är sammansatt.

Göran Olofsson hoppas på det planerade europeiska projektet Darwin, där man med optiskt ihopkopplade teleskop med betydligt bättre skärpa ska söka efter liv i rymden. Det ligger tio år framåt i tiden, men han hyser opp om att planetupptäckten ska skynda på projektet.

TT

Mer läsning

Annons