Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp om fredliga val i Östtimor

Annons

Väljare i Östtimor gick till vallokalerna på lördagen. Den nya regeringens främsta uppgift blir att försöka ena befolkningen i den lilla staten som plågats av våld, fattigdom och stigande arbetslöshet.

I valet, det första till den lagstiftande församlingen på den huvudsakligen katolska halvön sedan självständigheten 2002, står det regerande Fretilin-partiet mot ett nytt parti, grundat av tidigare presidenten och självständighets-hjälten Xanana Gusmao.

Inget av de båda partierna tros få den absoluta majoritet av parlamentets 65 platser som krävs för att få bilda regering, vilket betyder att en koalition måste bildas med några av de andra tolv partierna som ställer upp i valet.

Enligt observatörer kommer Gusmaos parti, CNRT, troligen att kunna bilda regering tillsammans med flera småpartier _ tack vare hans starka personlighet snarare än det unga partiets vaga politik.

Vallokalerna öppnade under vakande ögon från dussintals utländska observatörer, liksom internationella fredsbevarare som har varit i Östtimor sedan förra årets oroligheter skakade huvudstaden Dili och 37 människor dog.

Oroligheterna tvingade kring 15 procent av Östtimors cirka en miljon invånare att fly, och många av dem finns kvar i flyktingläger på grund av rädsla för att åka hem eller att de inte har något hem att återvända till.

TT

Mer läsning

Annons