Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp att dödsdomar i Libyen mildras

Annons

Anhöriga till barn som hivsmittats på ett sjukhus i Libyen har sagt ja till ett skadestånd på mer än 430 miljoner dollar. Det ger förhoppningar om att fem bulgariska sjuksköterskor och en palestinsk läkare inte kommer att avrättas för det påstådda brottet.

På måndag väntas Libyens högsta rättsliga råd undersöka avtalet och det finns då förhoppningar om att domen ska mildras tack vare den utlovade kompensationen som EU varit med och förhandlat fram.

Libyens utrikesminister Abd al-Rahman Shalgham berättade att pengarna som ska betalas ut kommer från olika europeiska länder, välgörenhetsorganisationer och dessutom till stor del från libyska staten. Hundratals miljoner dollar finns redan på en fond som upprättades i detta syfte av Libyen och Bulgarien 2005.

EU har tidigare uttryckt förhoppning om att straffet ska ändras till fängelse och att det ska kunna avtjänas i Bulgarien. Även den dömde läkaren har bulgariskt medborgarskap numera.

De anhöriga kommer dock inte att skriva under någon överenskommelse innan pengarna betalats ut, uppgav en talesman för gruppen. Han berättade också att antalet smittade till följd av sjukhuskatastrofen är uppe i 460 eftersom flera föräldrar fått hiv av sina sjuka barn. 56 av barnen har dött.

De sex utpekade har suttit fängslade sedan de greps för åtta år sedan. Först 2004 dömdes de för att medvetet ha givit 438 libyska barn hivsmittat blod. I onsdags bekräftade högsta domstolen dödsstraffet. Efteråt reagerade Internationella aidsförbundet starkt på domen. Organisationen, som representerar 11|000 sjukvårdsarbetare i 170 länder, menar att barnen smittats redan innan de bulgariska sjuksköterskorna och den palestinske läkaren anställdes. Allmänt slarv och dålig sjukhushygien anses vara den sannolika orsaken till smittspridningen. De anklagade säger själva att deras vittnesmål framtvingats under tortyr och sjuksköterskorna uppger att de våldtagits i häktet.

TT

Mer läsning

Annons