Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hongkongbor tågade för demokrati

Annons

Tusentals människor tågade för allmän rösträtt när Hongkong i dag firade tio år under kinesiskt styre.

Kinas gästande president Hu Jintao påminde om att moderlandet kommer först.

Demokratirörelsens årliga protestmarsch fick extra tyngd av att den sammanföll med inte bara tioårsdagen av Hongkongs återförening med Kina, utan även president Hu Jintaos första besök i territoriet. Enligt arrangörerna deltog 68|000 människor i demonstrationen med krav på "en man, en röst", medan polisen angav den betydligt blygsammare siffran 6|000 vid marschens inledning.

Demokratiska partiets ledare Albert Ho trodde att den goda uppslutningen berodde på besöket från Hu Jintao, som under besöket betonat fred och harmoni i Hongkong såväl som på fastlandet.

Samtidigt som Hongkong klev in i det andra decenniet under Pekings styre inledde ledaren Donald Tsang och hans regering en ny mandatperiod vid en ceremoni där Hu Jintao närvarade. Presidenten förklarade att politiska förändringar måste ske "gradvis" och påminde om att Kina kommer först.

Hongkongs miniförfattning garanterar territoriets juridiska och ekonomiska frihet i 50 år från överlämnandet den 1 juli 1997 enligt principen "ett land, två system". Den slår även fast att ledaren ska väljas i allmänna val. Någon tidsplan anges dock inte, men demokratirörelsen kräver att det införs till 2012. I dag utses ledaren, Chief executive, av en särskild församling tillsatt av Kinas centralregering. Av de 60 ledamöterna i Hongkongs parlament utses bara hälften i fria val och resten av olika affärsgrupper.

TT

Mer läsning

Annons