Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon spränger budgeten

Annons

Gagnefs kommuns gymnasiekostnader är högre än beräknat.

Enligt en prognos byggd på årets fyra första månader kommer det att bli ett underskott på tre miljoner kronor.

Till en viss del beror det på att Borlänge kommun höjt avgiften, den interkommunala ersättningen, för vissa gymnasieprogram.

Men till största delen beror det på att Elisabeth Falck gjort ett bra jobb.

Hon är studie- och yrkesvägledare vid Djuråsskolan och Mockfjärdsskolan.

- Genom ett aktivt arbete, inte minst individuella samtal, har hon identifierat högstadieelevernas studiebehov och gett dem förutsättningar att välja rätt, berättar Håkan Elfving.

Under en följd av år hoppade årligen 15-20 elever av från olika nationella program. I sitt budgetarbete har nämnden kalkylerat med den avhoppsfrekvensen.

Men i höstas var det bara två elever som hoppade av och under den pågående terminen har avhoppen varit så få som två.

- Jag har inte varit med om att det varit så få avhopp. Även om det på kort sikt får konsekvenser för budgeten är det jättebra att ungdomarna fullföljer sina studier, tycker Elfving.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Bengtsson (kd) konstaterar att det innebär att elevernas effektiva utbildningstid förkortas.

- Alla parter är vinnare på det här, tillägger förvaltningschefen.

En del av kostnadsökningen beror också på att antalet gymnasieelever ökar. Till hösten är det 188 elever som sökt till nationella program. Men även om gymnasiebudgeten kan gå back med tre miljoner finns det plusposter i andra delar av nämndens budget.

- Just nu tyder prognosen på ett underskott på 2,5 miljoner, men vi har börjat jobba för att "hitta" de pengarna i vår totala budget, säger Håkan Elfving och berättar därmed att det just nu sker en budgetöversyn.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons