Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon jobbar på Hiltons fängelse

/
  • Polisstyrka. Ibland agerar Britta som den kvinnliga mjuka polisen, ibland den råbarkade tuffa. Situationen avgör vilken som gäller.  Foto: Berit Zöllner
  • Avsked. Mamma Marianne och pappa Åke tar farväl av sin yngsta dotter hemma på Ivarshyttevägen i Hedemora.  Foto: Kjell-Åke Klockars 
  • Foto: Jan Dalevall / Arkivbild
  • Foto: Stina Rapp
  • In action. Som polis och sheriff i USA har Britta fått lära sig hårda nypor. Här deltar hon i ett gripande i maj i år i den den brottstyngda förorten Lennox utanför Los Angeles.  Foto: Marco Gustafsson

Annons

Deputy Sheriff Britta Kjellstrand är på kombinerad semester- och arbetsresa i Sverige.

Hon är född och uppvuxen i Hedemora, men försvann redan som 16-åring till USA där hon bott i 30 år nu. Först i Alaska, sedan Kalifornien.

Egentligen har hon ingen lust att träffa fler journalister förklarar hon. Uppståndelsen runt Paris Hilton och hennes vistelse i “Brittas fängelse", har lockat journalister och fotografer från hela världen.

- Jag hade två stycken från Sverige med mig på jobbet under några dagar, som också fick följa med på rundtur i fängelset. Men jag har inget alls med Paris Hilton att göra. Hon satt inte ens på min avdelning, upplyser Britta.

Sedan två år tillbaka arbetar Britta på LASD - Los Angeles County Sheriff´s department som ansvarar, inte bara för vanligt polisarbete, utan även för domstolar och fängelser. Nämare 20 procent på LASD är kvinnor.

Hon ingår även i en specialstyrka som jobbar med detektivarbete - ett jobb som både kräver hårdhänta tag och smidighet. När kollegorna stormar hemmen, får Britta ibland ikläda sig den kvinnliga mjuka rollen för att bättre nå fram till huset innehavare.

Hon är civilt klädd i tjänsten, ser mer ut som en affärskvinna än som polis.

- Men jag är alltid beväpnad.

Uniform bär hon endast på fredagar då hon jobbar extra på fängelset. Eller när hon följer med någon patrull ut på gatan.

- Att vara polis i Los Angeles är inget tryggt arbete, och Logan gillar inte när jag arbetar på gatorna. Men man måste lära känna sina egna gränser - att inte gå in i omöjliga situationer.

- Och precis som de alltid tjatar om i tv-serier, är det oerhört viktigt att man kan lita på sin partner.

På tal om tv-serier. Är de verklighetsbaserade tycker du?

Britta skrattar en stund innan hon svarar:

- Polisserier är det ständiga samtalsämnet hos oss. Ingen vill erkänna att de tittar på dem, men alla gör det i smyg. I serien Cops kan man känna igen sig. De flesta är annars väldigt Hollywood-aktiga.

I dagens tidning: Britta om idrottskarriären som förde henne till USA. Och överfallet som var nära att sätta stopp för allt.
- Jag hade tur som klarade mig med livet i behåll, säger hon.

Läs mer! Köp e-tidningen på nätet. Klicka här!

Mer läsning

Annons