Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon jobbar för fler invandrarföretag

Annons

Under tre år ska hon som företagsrådgivare arbeta med att få fler invandrare att starta eget och få befintliga firmor att utvecklas.

Årsskiftet 2004/2005 drevs 1150 företag i Dalarna av invandrare av totalt 34000 företag. Knappt sju procent i länet är födda utomlands så om invandrarna skulle nå upp till sin andel så skulle de utlandsfödda driva 2300 företag i länet.

Maria Ines är inte ute efter att alla invandrare ska bli företagare. Alla har inte entreprenörsanda och kraft att jobba åtta timmar eller mer per dag, fem-sex-sju dagar i veckan.

Alla har inte heller en affärsidé som kan fungera. Det är lika viktigt som att ha företagaranda.

Maria Ines Ribeiro de San Juan säger att det finns många pizzerior, matbutiker, frisersalonger som drivs av invandrare och de kan konkurrera ut varandra. En viktig arbetsuppgift för henne blir därför att sålla bort affärsidéer som inte kommer att fungera.

Hon har ändå gott hopp om att finna invandrare med livskraftiga idéer. Hon hoppas att hon kan hjälpa till att starta 25 företag om året. Hon började sitt arbete i april och har redan haft kontakt med tio invandrare som vill driva företag.

Hon kan hjälpa till med att granska invandrares affärsplaner och ge råd om detta. Om man exempelvis vill ge sig in i pizzabranschen där det finns gott om konkurrenter, kanske det går att ändra idén så att satsningen görs på en annan typ av restaurang.

Om det finns fruktbara idéer kan Almi bidra med lån och Maria Ines kan hjälpa till vid bankkontakter.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons