Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon håller väckelsen vaken

Annons

Som företeelse på 2000-talet är den lillaförsamlingen och väckelserörelsen i det gamla brukssamhället Lövsjön på Floda finnmark så osannolik att den nästan inte finns.

När missionären Agnes Liljedahl, född i slutet av 1800-talet och verksam ända fram till början av 2000-talet, stilla somnade in hade det kunnat vara slutet på en epok och en stor livsgärning.

Men Ingrid Nilsson har fortsatt med väckelsemötena, lett arbetet med bildandet av Filadelfiaförsamlingen Lövsjön och väckt den slumrande väckelsen.

-Jag lovade Agnes att inte överge hennes livsverk, förklarar hon.

Agnes Liljedahl kom från Västerfallet ett stycke från Lövsjön, verkade under fyra perioder som missionär i dåvarande belgiska Kongo och överlevde svår malaria och möten med giftormar och hungriga leoparder. Hon samlade in grundplåten till kapellet och såg till att byggplanerna förverkligades.

Ingrid kommer från en by utanför Ramsele och var under 30 år bosatt i Graninge, där hon 1957 blev frälst för andra gången. Men sedan hon blivit änka två gånger, med fem års mellanrum, bestämde hon sig för att aldrig mer gifta sig.

-Då sände Gud mig Herbert, säger hon med ett leende.

År 1992 flyttade hon till missionshuset i Nås och 1994 gifte hon sig med Herbert Nilsson. Då hade hon redan knutit kontakter med Agnes och kommit att tycka om Lövsjön. I en byrålåda i kapellet hittade hon en sångtext som kommit att betyda mycket för henne. Den lyder: "Jag har varit allena med Jesus och han bjöd mig att stanna en stund".

Kapellet har kommit att bli hennes fasta punkt i tillvaron och församlings- och finnmarksborna en del av hennes familj, som utöver Herbert även omfattar fyra barn med familjer. Tillsammans med bland andra Inger Olsson, ordförande i den år 2006 bildade församlingen, och kapellets husmor Ellen Jansson har hon med en aldrig sinande entusiasm genomfört väckelsemöten, tältmötesserier och andra sammankomster.

Den lilla, men livaktiga filadelfiaförsamlingen, som bildades i maj i fjol, har ett dussintal medlemmar.

-Det är helt underbara människor man träffar i Lövsjön och Ingrid ser till att alla känner sig välkomna, tycker evangelisten Roger Dahrén, som under de senaste åren medverkat i många Lövsjömöten.

-Vi är inte så många, men det är en bra början att Fadern, Sonen och Den helige ande är på plats, anser Ingrid Nilsson.

Hon håller liv i verksamheten i det lilla kapellet, en oas av fridfullhet i en orolig och föränderlig värld.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons