Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon gick hem, han fick jobb

Annons

Ett år har gått sedan de första friårslediga kunde gå hem från sina arbetsplatser. I Dalarna har 368 personer använt sig av reformen och få njuta av långsemester, från tre månader upp till ett år. Arbetslösa har vikarierat i deras ställe.

Tidningen sammanförde Britt Tham med hennes ersättare Jon Back på deras arbetsplats - Landstingshuset.

För drygt ett år sedan skickade Britt in en ansökan om att få friår.

- Jag behövde få vila mig från allt vad arbete hette. Efter 30 år i arbetslivet kände jag att jag behövde ta det lugnt och stressa ner, säger hon.

Om hon inte hade beviljats en ledighet så hade det funnits en risk att hon blivit sjukskriven, tror hon. Britt har jobbat med journalistik och information. På senare år har hon arbetat som webbredaktör hos landstinget och hållit hemsidan aktuell liksom det interna nätet.

I elva månader har Jon Back varit hennes ersättare.

Han hade gått arbetslös något år när han fick erbjudandet. Under den tiden hade han läst in ett och annat högskolepoäng som han missat.

Jon är mer tekniskt inriktad än Britt. Han är utbildad inom grafisk teknik och har läst vetenskapskommunikation.

Friårsvikariatet var hans första jobb efter studierna.

Jon har upplevt ett moment 22. Trots sin goda utbildning har han inte fått chansen att visa vad han kan. De arbeten som han har sökt har gått till andra som har erfarenhet. Han har inte kunnat skaffa sig yrkesvana eftersom han inte har fått chansen.

-Det har varit jättebra för mig att ha möjlighet att ta mig in i arbetslivet och slippa konkurrensen från andra som gjort liknande saker, säger Jon Back.

För honom har det inneburit ett ekonomiskt lyft. Han har gått från a-kassa med 6000 kronor före skatt till en normal lön.

Britt Tham har upplevt ett finansiellt ras. Hon har fått 85 procent av a-kassan. Det har varit knapert, men det har gått. Hon har lagt om livsstil. Hon har dragit in på klädköp, nöjen och resor.

- Jag har aldrig läst så mycket extraprisannonser, säger hon.

Britt Tham tycker att det har varit värt uppoffringarna. Från början bestämde hon sig för att ta det lugnt och det har hon hållit sig till. Det tog en månad för henne att vänja sig vid att hon inte behövde gå upp på morgonen. Under året har hon gjort en del som hon tidigare tänkt att göra men skjutit upp. Hon har storstädat huset och kastat möbler. Hon har rest och hälsat på släktingar. Hon har tittat på filmer sent på nätterna. Hon har läst böcker som hon inte har hunnit med.

- Barnbarnen har jag lärt känna mer. Jag har blivit en bättre mormor och mamma också, säger hon.

Hennes man har fått hemlagad mat, annars brukar det mest vara han som står för matlagningen.

Och så har hon återupptagit sitt politiska engagemang. En bekant i kyrkorådet i Hosjö frågade om hon kunde tänka sig att bli nominerad till kyrkorådet. Det ledde till att hon fick en ersättarplats i kyrkopolitiken.

Hon tycker att hon har lärt sig en del under ledigheten

- Man ska ha en lagom avvägning mellan arbete, fritid och familj, säger hon och betonar det genom att räkna till tre på fingrarna.

- Jag har fått en vardagsstruktur som känns väldigt bra. Jag har trivts att gå och jobba varje dag och känt en glädje i det, säger Jon Back.

För hans del är framtiden osäker efter ett tryggt år. Kanske kan kan fortsätta inom landstinget, kanske får han leta sig ett annan arbetsgivare.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons