Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon får inte bygga stall

Annons

Politikerna i byggnadsnämnden var vid onsdagens möte eniga om att avslå kvinnans ansökan om positivt förhandsbesked. Kvinnan kom med tre förslag till lösningar men inget av dem föll politikerna i smaken.

Förslag ett innebar ett nybygge med två boxar, förslag två om- och utbyggnad av ett uthus till stall med två boxar och förslag tre ombyggnad invändigt av samma byggnad med plats för en hästbox.

- Fastigheten är belägen inom sammanhållen tätortsbebyggelse där det inte bedöms lämpligt med stall och hästhage. Denna bedömning förstärks av att det finns två närbelägna bostadshus inom 50 meter, två inom 60 meter och två inom 80 meter, motiverar byggnadsnämnden beslutet.

-Samtliga redovisade alternativ bedöms medföra betydande olägenheter för omgivningen, fastslår politikerna med ordföranden Kurt Lundberg (s) i spetsen.

NLT frågade Lundberg hur det kan komma sig att andra bybor tydligen får ha hästar på sina gårdar.

-Exakt var de här andra bor har jag inte forskat i. Det kan ju hända att de bor i utkanten av byn. I det här fallet har vi sagt nej av samma skäl som vi tidigare sagt nej till stall i Digervåla.

Men om de andra som sägs ha hästar bor inne i byn?

-I så fall lär de inte ha sökt bygglov för det och om uppgifterna stämmer så kan jag hålla med om att det är konstigt att andra har hästar i tättbebyggt område, säger Lundberg som kan tänka sig att hästhållningen i Blötberget kan vara en sak för kommunens miljökontor att följa upp och undersöka.

Kurt Lundberg betonar i sammanhanget att alla ska följa lagen och söka bygglov i samband med planerade stallbyggnationer.

Kvinnan får betala 930 kronor i "avgift för förhandsprövning". Hon har möjlighet att överklaga beslutet.

-Jag vet inte om jag kommer att göra det. Jag ville vara ordentlig och söka bygglov men det skulle jag kanske inte ha gjort. Jag hade häst på samma gård för 20-25 år sedan när jag var tonåring och tanken var att antingen bygga om det stallet så det uppfyller dagens krav eller bygga nytt.

-Jag har en häst som har stallplats i Grängesberg men vill gärna få hem den så jag slipper åka emellan, säger kvinnan.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons