Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är ny präst i Lima

Annons

Hon har inte någon kyrklig bakgrund och prästbanan var inte självklar från början. Undersköterska, hästtränare, ridlärare, arbete på hotell, restaurang och kontor, lärarvikarie... Det var via lite slingriga vägar som hon till slut insåg att det var prästbanan som var hennes kall.

- Det var medan jag läste religionsvetenskap i Göteborg 1993 som jag insåg vad det var jag ville göra, berättar Anna-Lena Moberg.

Under en period verkade hon sedan som ungdomsledare inom Nacka församling; hon hade för övrigt sedan tidigare erfarenhet av att jobba med ungdomar. Präststudierna bedrev hon sedan på halvtid och jobbade parallellt som ungdomsledare och vaktmästare i Uppsala domkyrka.

När prästvigningen blev klar för två år sedan blev hennes första prästtjänst av en tillfällighet i Enköping, vilket var en lite lustig slump.

- Jag är visserligen född i Västerås men bodde sedan tio år i Enköping så det var lite roligt att återvända till hemmaplan.

Och nu har hon alltså tillsammans med maken Lasse sökt sig till Västerdalarna, ett för henne okänt område, ett par vinter-sporthelger i 1980-talets Sälen undantagna.

Hon ser inte Limavistelsen som en kort mellanlandning.

- Nej, det kan jag ärligt säga att vi räknar med att bli här en längre period. Vi har inte flyttat så här långt med tanken att det bara ska vara något tillfälligt.

Hennes tjänstgöring är på prov under ett halvår, ett mycket vanligt upplägg mellan domkapitlet och nya präster. Men hittills har allt fungerat mycket bra.

- Jag sökte till den för mig bästa församlingen i landet och jag har inte haft anledning att ändra mig på den punkten. Det är en levande och dynamisk församling med mycket kreativitet, anser Anna-Lena Moberg.

Den nydanande ombyggnationen av kyrkan är ett exempel på den andan. Mekarverkstaden för bygdens ungdomar, som församlingen varit en stark kraft bakom, är ett annat.

- Den visar ju hur man här försöker skapa nya mötesplatser och kontaktytor.

En viktig faktor bakom att hon känner att Lima är rätt plats är också den goda stämningen.

- Det är ju A och O att personkemin fungerar och kontakterna med de förtroendevalda och med kyrkoherden har varit mycket bra.

Just den biten är annars något som Lima-Transtrands församlingar inte är direkt kända för ute i Kyrkosverige. Bygdens renommé inom de klerikala kretsarna är minst sagt ruttet och bottnar i de tidigare konflikterna vars rykte fortfarande vidlåder området.

- Den förra situationen gav ett riktigt, riktigt dåligt anseende och det är många som fortfarande har den bilden. Men det håller faktiskt på att förändras och flera vet nu att det inte alls är på samma sätt nu, berättar Anna-Lena Moberg.

Ett par förrättningar har hon hunnit med och också jobbat lite i konfirmandarbetet samt inför söndagens invigning.

Det är förstås alldeles för tidigt att efter fyra veckor i bygden ge någon uttömmande recension av området och befolkningen. Men några intryck har dykt upp.

- Det är ju väldigt raka och äkta människor som kan visa en stor värme och säga vad de tycker. Det finns inget konstlat eller tillgjort, konstaterar Anna-Lena Moberg. Hon fortsätter:

- Och det är karaktärsdrag som jag uppskattar.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons