Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Homosexuella par kan vigas i kyrkan

Annons

Svenska kyrkans ledning säger ja till att homosexuella ska kunna gifta sig i kyrkan, på samma villkor som heterosexuella par.

Nästa vecka presenteras ett utredningsförslag om en ny äktenskapslagstiftning. Grundtankarna i förslaget är redan kända: alla par, heterosexuella och homosexuella, ska kunna gifta sig på lika villkor. Kyrkan behåller rätten att viga, men det blir upp till varje präst att söka vigselrätt. Svenska kyrkan säger nu alltså redan nu ja till förslaget.

Eller med andra ord: Homosexuella par ska kunna gifta sig i Svenska kyrkan. I dag kan homosexuella par som ingått partnerskap få en välsignelseakt i kyrkan, men det juridiska äktenskapet måste ingås civilt.

Frågan är laddad och kommer att vålla debatt. Men det är viktigt att Svenska kyrkan har en tydlig hållning, menar Claes-Bertil Ytterberg, som talar för biskoparna och Kyrkostyrelsen.

Enligt Claes-Bertil Ytterberg finns det ingen annan kyrka av Svenska kyrkans storlek som tagit samma ställning i frågan. Men i Svenska kyrkans hållning finns också en reservation, nämligen att begreppet "äktenskap" ska vara förbehållet äktenskapet mellan man och kvinna.

Han skulle därför vilja att man talade om en samlevnadsbalk i stället för en äktenskapsbalk.

Claes-Bertil Ytterberg konstaterar att först ska utredningen presenteras och därefter gå ut på remiss. Men i dagens läge vill kyrkan reservera ordet äktenskap för heterosexuella.

TT

Mer läsning

Annons