Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Homofob minister kritiseras

Annons

Polens premiärminister Jaroslaw Kaczynski kritiserade på måndagen sin vice premiärminister, tillika utbildningsminister, Roman Giertych för dennes uttalanden om aborter och homosexuella. Giertych uppmanade förra veckan EU att upphöra med vad han beskrev som "homosexuell propaganda" och vill att abort ska bli helt förbjudet i Polen.

Kaczynski tillade att uttalandet inte hotade den konservativa regeringskoalition han leder, där Giertychs extrema högerparti, Polska familjeligan, ingår. Han ska dock ha ett särskilt samtal med Giertych senare i veckan.

Giertychs kritiserades efter sitt uttalande även av Franco Frattini, EU-kommissionär med ansvar för medborgerliga rättigheter. EU-parlamentet har tidigare beskyllt Polska familjeligan för att vara orsaken till att rasism, främlingsfientlighet och homofobi ökar i Polen.

Polens abortlag hör till de strängaste i Europa. Abort tillåts endast om graviditeten hotar moderns liv eller hälsa, om barnet riskerar att bli gravt handikappat eller om det är resultatet av våldtäkt eller incest.

Polska familjeligan motsatte sig Polens inträde i EU 2004.

TT

Mer läsning

Annons