Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd säkerhetsnivå i Storbritannien

Annons

Den brittiska regeringen förbereder sig för nya terroristattacker.

På lördagen höjde riket säkerhetsnivån till "kritisk".

Samtidigt fortsatte jakten efter de misstänkta bombmännen i London.

Den nytillträdde premiärministern Gordon Brown beslöt på lördagen, för tredje gången på mindre än två dygn, att sammankalla regeringens krisgrupp. Gruppen, kallad Cobra, kallades in efter bilbranden på flygplatsen i Glasgow. Under mötet beslutades att säkerhetsklassificeringen för Storbritannien skulle höjas till "kritisk" _ vilket är den högsta och betyder att det finns överhängande risk för attacker.

Inrikesminister Jacqui Smith sade att hon betraktade bilkraschen i Glasgow som en allvarlig incident.

Företaget BAA, som driver flygplatsen i Glasgow, sade att det skulle skärpa säkerhetsåtgärderna på sina sex andra brittiska flygplater _ Heathrow, Gatwick och Stansted i London, samt de i Southampton, Aberdeen och Edinburgh.

Även andra brittiska flygplatser höjde säkerhetsberedskapen på lördagen.

Samtidigt jagar brittisk polis de personer som tros ligga bakom de misslyckade försöken att spränga två bilbomer i Londons nöjeskvarter. En misstänkt gärningsman uppges ha filmats av en övervakningskamera.

Chefen för Scotland Yards avdelning mot terrorism, Peter Clarke, förklarade att polisen oskadliggjort två Mercedes-bilar, lastade med bränsle, gasbehållare och spikar. Fordonen hade parkerats i delar av Londons nöjeskvarter, nära Piccadilly Cirkus och Trafalgar Square.

TT

Mer läsning

Annons