Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd brittisk säkerhetsrisk

Annons

Den brittiska regeringen höjde på lördagkvällen den nationella säkerhetsklassificeringen till den högsta nivån efter en bilbrand i Glasgow som premiärminister Gordon Brown beskrev som "en attack".

Säkerhetsklassificeringen höjdes till "kritisk" som är den högsta och betyder överhängande risk för attack, rapporterar AFP. Skottlands premiärminister Alex Salmond beskrev attacken som "en terrorincident".

Ögonvittnen sade till BBC att stadsjeepen, hade exploderat vid kraschen mot Glasgows flygplats avgångsterminals entrédörrar. Några vittnen tyckte sig ha sett att det slog ut lågor från bilens underrede redan före kraschen och flera talade om en kraftig stank av bensin. Enligt vissa uppgifter ska förarna ha hällt mer bensin på den brinnande bilen. Två personer greps men inga troddes ha skadats utöver den ene av gärningsmannen som genast brottades ned till marken av personer som stod intill.

Flygplatsen i Glasgow kommer att hållas stängd på obestämd tid, liksom den i Liverpool. Företaget BAA som driver flygplatsen och andra brittiska flygplatser höjde säkerhetsberedskapen. Även i USA beslöt man på lördagen att öka säkerhetspersonalen på flygplatserna efter incidenten i Glasgow, trots att det enligt Vita huset inte finns något nytt hot mot amerikanska mål.

Den man som kraschade den första bombbilen i London i fredags har fångats på "kristallklara" bilder från övervakningskameror, uppger den amerikanska tv-kanalen ABC och åberopar källor i den brittiska huvudstaden.

Gärningsmannen sägs likna en person i kretsarna kring den indiskfödde al-Qaidaterroristen Dhiren Barot, som tillsammans med sex andra män dömts till långa fängelsestraff för planer på en rad omfattande dåd. Polisen granskade under dagen säkerhetsåtgärderna kring stora kommande arrangemang och ökade patrulleringen.

Enligt ABC hade terroristerna fruktlöst försökt utlösa de två bomberna parallellt genom att ringa två gånger till vardera mobiltelefon som var kopplad till laddningarna. En polis ska enligt nyhetsbyrån AFP snabbt ha insett läget vid fyndet och slitit bort mobiltelefonen från den första bilen.

Nattklubbar och företag i bland annat centrala London varnades för två veckor sedan av polisen för bilbomber som beskrivits som det allvarligaste hotet mot Storbritannien just nu.

Flera analytiker beskrev, enligt AFP, bombmetoden som inspirerad av al-Qaida.

TT

Mer läsning

Annons