Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj garantipensionerna!

Annons

I denna ekonomiskt utsatta grupp är en stor majoritet kvinnor. År 2003 var det cirka 160000 män och cirka 670000 kvinnor som fick garantipension. Fyra gånger fler kvinnor än män hade alltså låg eller ingen inkomst alls att basera sin inkomstgrundande pension på. Detta är kvinnor som kanske arbetat hela sitt liv på en gård, fostrat barn och varit med och byggt vårt land.

En av dessa kvinnor är Hedvig. När hon ringde kristdemokraternas riksdagskansli hade hennes glasögon precis gått sönder och hon behövde både bättre glas och nya bågar.

Förtvivlad förklarade hon över telefon sin ekonomiska situation och frågade om råd. "Vad ska jag göra? Mina pengar räcker inte ens till att åka och hälsa på barnbarnen i Skåne och nu måste jag försöka låna tusentals kronor någonstans till nya glasögon."

Hedvig är bara en av de många kvinnor som lever med mycket små marginaler. Oförutsedda händelser som en olycka eller behov av nya mediciner kan ruinera hela deras privatekonomi. Det är kvinnor som Hedvig som vi kristdemokrater haft i åtanke när vi formulerat vår nya äldrepolitik.

I den vill vi satsa 9,3 miljarder kronor till landets alla äldre. En satsning som bland annat innehåller en höjning av garantipensionerna med cirka 850 kronor brutto per månad. Därför vill vi att garantipensionen för de sämst ställda pensionärerna höjs med 853 kronor per månad.

Utöver detta föreslår vi i vår budget en grundavdragshöjning som ger en skattesänkning med 130 kronor per månad för alla pensionärer. För de sämst ställda pensionärerna innebär det nästan en tusenlapp mer i månaden i pension.

För kvinnor som Hedvig innebär det att behovet av nya glasögon inte omedelbart måste ruinera hennes ekonomi. Det kan innebära att andra äldre inte tvingas stå på apoteket och välja vilken livsnödvändig medicin de har råd med. Det innebär att de kanske kan unna sig en tågbiljett ner till barnbarnen eller en kaka till kaffet med väninnorna.

Vi kristdemokrater vill att vi högt värderar vad våra äldre bidraget med för att bygga vårt land. Låt oss se det arbete kvinnor utfört med hem, barn och ibland lantbruk som ett viktigt arbete som ska ge en pension som det går att leva på.

Ge oss kristdemokrater makt att i höst börja skapa verklig jämställdhet.

MARIA LARSSON, KATARINA GUSTAVSSON MARIA LARSSON ÄR VICE PARTILEDARE FÖR KRISTDEMOKRATERNA OCH KATARINA GUSTAVSSON FRÅN FALUN ÄR RIKSDAGSKANDIDAT FÖR KRISTDEMOKRATERNA.

Mer läsning

Annons