Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck på passfronten

Annons

Sedan den så kallade gamla modellen övergavs till förmån för den nya var det många, som var uppmärksamma på den mest radikala förändringen. Priset ökade från 270 kronor till 400, medan giltighetstiden halverades från tio år till fem.
Detta ses av Gun Örtegren vara det främsta skälet till att så många passansökningar strömmade in strax innan övergångsdatumet, den 1 oktober. Många uppmärksamma resenärer ville passa på att få ett pass att använda i tio år i stället för fem. Detta fick Polisens leverantör, Svenska Pass AB, att gå på knäna för att hinna med den utökade arbetsbördan.
Gun Örtegren, som i 25 år varit ansvarig vid passavdelningen i Ludvika har till dags dato sett fem omläggningar i passmodellerna. Nu lämnar hon över huvudansvaret för denna hantering till kollegan Berit Nilsson, men då hon är på semester kan Gun ändå med vana plocka fram aktuella siffror för jämförelse.
I september, månaden innan övergången ansökte 447 personer om pass enligt den gamla modellen.
I oktober låg siffran på 332. Och i november hade denna siffra halverats till 115. Även för december håller denna siffra i sig.
Totalt har det under år 2005 fram till den 1 december utfärdats 3 664 pass, vilket jämfört med 2004 års 3 163 passutfärdanden är en ökning med nästan 500 stycken.
Även år 2004 upplevde med detta en ökning vad gäller efterfrågan jämfört med år 2003. Då utfärdades 2 457 stycken pass.
De provisoriska passen har emellertid minskat något. Från 133 ansökningar år 2003, till 87 förra året och 95 för år 2005.
- ID-korten har sålt mindre men pass vill många ha, konstaterar Gun Östegren.
- Resorna till baltländerna har ökat, och dit behöver man ett pass.
Hon kan även konstatera att Svenska Pass AB numer återhämtat sig från chocken med ökad efterfrågan, och hunnit ikapp med utdelningen.
De nya passen, som gjorts om en aning ska vara tåligare för maskinell passkontroll. På varje sida finns dessutom en bild av varje landskaps blomma. Framsidan har textmässigt sett ändrats en aning, men formatet är detsamma, och likaså den vinröda färgen.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons