Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtidligt när 20:e skidmaran invigdes

Annons

Själva loppet är, som bekant, flyttat till Orsa och Grönklitt men att invigningen äger rum på hemmaplan lär inte vädrets makter kunna förhindra.

Uppskattningsvis var det ett 100-tal personer som hade sökt sig till helgedomen när klockorna kallade. Programmet, som även denna gång var generöst, inleddes med en dalakoral framförd från läktaren av berömda sopranen Maria Keohane.

Alf Werner, från Norrbärke Skidklubb som arrangerar maran tillsammans med församlingen, ledde programmet och var den som inledningsvis hälsade välkommen.

- Norrbärke Ski-Marathon körs nu för 20:e gången. 2005 blev det inställt annars skulle det ha varit den 21:a. Men på grund av snöbrist har tävlingen flyttat flera gånger men entusiasterna har lyckats få till goda tävlingar.

- Klimatet blir varmare och det sätter arrangörerna på större utmaningar.

För kvällens musikaliska upplevelser svarade Smedjebackens manskör under ledning av dirigent Staffan Carlsson och en gitarrorkester från Västerbergslagens dans- och musikskola, ledd av Rolf Sahlberg. Maria Keohane inklusive psalmsången ackompanjerades av kyrkokantor Erik Svensson.

Manskören framförde bland annat Sangerhilsen av Edvard Grieg och Peterson-bergers På fjället i sol. Ur gitarrorkesterns här aktuella repertoar kan nämnas Old time reggae och den välkända spanska carolen Felice Navidad.

Maria Keohane berikade konserten med två förnämliga solon i verk av Händel respektive Mozart.

Som avslutning gjorde manskören och Maria Keohane gemensam sak med I folkviseton.

Högtidstalare var lokale bankchefen Mats Larsson som bland annat knöt an till värdet av att känna att man i skid-, eller annat sammanhang uträttat ett väl förrättat värv.

Kvällens kulmen var uppvaktningen av 2007 års kranskulla, 16-åriga Emmy Ströberg. Ceremonimästare var Alf Werner tillsammans med skidklubbens nestor och eldsjäl, Werner Ruf.

- Hon är en fin representant för de unga idrottarna och är väl värd hedersuppdraget att få vara årets kranskulla, motiverade Werner.

Ruf hade sedan den äran att behänga den utvalda med ett vackert silversmycke med infattad bergslagssten.

Kranskullan satsar på friidrott och har, för sin ålder, en gedigen meritlista. Hon har bland annat tagit flera guld och silver och ett antal DM-tecken. För närvarande studerar hon vid Friidrottsgymnasiet i Falun med medeldistanslöpning som sin gren.

För aftonandakten svarade kyrkoherde Leif Wiking och kvällens kollekt går vidare till Barndiabetesfonden.

Efter högtiden i kyrkan inbjöds till servering av glögg och pepparkakor vid en värmande brasa ute på kyrkvallen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons