Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högstadierna profileras

Annons

Under de senaste dagarna har eleverna informerats och i morgon, onsdag, informeras föräldrar och andra intresserade om högstadieskolornas nya profiler eller linjer.

-Djuråsskolan har sedan tidigare en musiklinje och på mellanstadienivå även en naturinriktning. Genom sporthallsbygget får Mockfjärdsskolan bättre möjligheter att förverkliga planerna på en idrottsinriktning som även engagerar föreningslivet, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Bengtsson (kd).

Biträdande skolchef Carina Isenberg konstaterar att idrotts- och friluftsintresset är mycket stort i kommunen och att det framgår av såväl idrottsföreningarnas som Friluftsfrämjandets breda verksamhet.

Profilerna är, enligt skolledningen, inte statiska, utan under utveckling. Det är alltså kommuninvånarnas och då framförallt ungdomarnas intressen, behov och önskemål som styr utbudet av högstadielinjer.

-Mockfjärdsskolan kommer under nästa läsår att erbjuda eleverna två idrottstimmar plus 70-80 minuters profiltid i veckan, berättar Carina Isenberg.

Jacob Lundsjö, Gröntuv, och Johan Eld, Gräv, är två elever som kan tänka sig att byta skola för att få gå en profillinje. I dag går de i sjätte klass i Djuråsskolan, men de är, efter måndagens skolinformation, intresserade av frilufts- respektive idrottslinjen vid Mockfjärdsskolan.

Johan är mycket idrottsintresserad och har spelat ishockey tillsammans med ungdomar som går i Mockfjärdsskolan.

-Även om jag går kvar i Djuråsskolan är det inte säkert att jag hamnar i samma klass som mina kamrater. Då kan det vara intressant att gå en linje där de flesta har ett gemensamt intresse, tycker han.

Jacob har tidigare gått Djuråsskolans musiklinje och medialinje, men är så friluftsintresserad att han kan tänka sig att gå Mockfjärdsskolans friluftslinje och ta jägarexamen.

-Jag ägnar ändå en stor del av min fritid åt musik, förklarar han.

De båda kamraterna ser heller inte de lite längre bussresorna som något oöverstigligt hinder:

-Det kan vara skönt att åka buss och koppla av eller läsa läxor.

Till hösten har Gagnefs kommun totalt ungefär 460 högstadieelever.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons