Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta tillväxten på sex år

Annons

Svensk ekonomi växer så det knakar. Tillväxten under andra kvartalet var den högsta på sex år. Ekonomer varnar för överhettning, men finansminister Pär Nuder tonar ner risken och pekar på Sveriges styrka.

Vi övertrumfar euroländerna med väldigt stora mått, säger han.

Under det andra kvartalet i år steg bruttonationalprodukten (BNP) med 5,5 procent jämfört med samma period förra året, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. En så hög tillväxt har vi inte haft sedan det första kvartalet 2000 då BNP steg med 6,0 procent.

Finansminister Pär Nuder, som givetvis är nöjd över siffrorna, pekar på bredden i uppgången.

Det är den inhemska konsumtionen, det är investeringarna och det är exporten. Det gör Sverige mindre sårbart än om vi bara hade haft en exportledd tillväxt, säger han och tillägger att kvartalssiffran är stark både i ett historiskt och ett internationellt perspektiv.

Oppositionen ser i stället svagheter i rapporten. Moderaternas chefekonom Anders Borg menar att sysselsättningen borde ha varit väsentligt högre med tanke på tillväxten och efterlyser en bättre fungerande arbetsmarknad.

Det är naturligtvis väldigt bra för Sverige att tillväxten stiger. Men det är bekymmersamt att detta inte omsätts i nya jobb. Vi borde ha en väsentligt snabbare ökning av sysselsättningen, säger han.

Med tanke på att det är valår varnar SEB:s chefsanalytiker Robert Bergqvist för överhettning där de ökande skatteintäkterna kan bli svåra att motstå för kliande politikerfingrar.

Du kan få en procyklisk finanspolitik, det vill säga att du faktiskt knuffar på när du redan har en väldigt god fart. Om finanspolitiken skulle bli än mer expansiv än i dagsläget och du redan har ett sånt pass högt tryck i ekonomi är sannolikheten hög att du får överhettningstendenser, men också att inflationstrycket kommer att stiga ganska rejält, säger Robert Bergqvist.

Finansministern ser dock ingen risk för överhettning.

Den svenska ekonomin tål en högre aktivitet än tidigare. Vi har växlat ner från en höginflationsekonomi till en låginflationsekonomi, säger Pär Nuder.

Både SEB och Nordea behåller dessutom sina prognoser om tre reporäntehöjningar till 3,0 procent till årsskiftet och Konjunkturinstitutets generaldirektör Ingemar Hansson räknar med att Riksbanken väntar ända till årsskiftet med att höja räntan.

Med den här nya informationen och under förutsättning att arbetsmarknaden inte utvecklas snabbare än vad vi trodde så kan den rekommendationen förmodligen stå sig, säger Ingemar Hansson.

Mer läsning

Annons