Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta betyg i sång för Morapubliken vid skön julkonsert

Annons

Humor och allvar blandades friskt när "Julkonsert 2006" besökte FM Mattsson arena i fredags kväll. Uppskattningsvis 2500 personer fanns i publiken, även om det förekom många tomma sittplatser. Någon exakt publiksiffra gick inte att få från arrangörerna.

De som kom var nöjda. Trion Kronér, Berghagen och skönsjungande Sanna Nielsen bjöd, tillsammans med Orsa Spelmän samt Karen GibsonÕs Kingdom Choir och orkester, på en helkväll.

Där fanns musikalisk jultradition lagom doserad, nostalgiska Berghagen-hits, mycket humor och även medryckande nya låtar från senaste cd:n av spelmännen från Orsa.

Perra Moraeus och hans kompanjoner hade lite av hemmaplan. Deras instrumentala version av Koppången möttes rättfärdigt av stående ovationer, som Perra Moraeus fick tysta ned för att inte spräcka konsertens tidsschema. Välförtjänt kändes också publikens orkanartade hyllningar för Sanna Nielsens tolkning av O helga natt.

Den optimala julsången sjöngs för övrigt även i en medryckade gospelversion på engelska av Kingdom Choir.

Under den nästan tre timmar långa konsertaftonen spred Lasse Kronér glädje med sin sång och underdåniga humor. Han bjöd på självironi om sin egen kapacitet både som obefintlig låtskrivare och uppblåst trumpetsolist. Han redogjorde även i detalj, under flera minuter, för vad han äter på julbordet. Lasse utlovade också ett extremt väderomslag från rekordvarma december till supervinter under kvällen samt var nästan en för misstänkt insmickrande idoldyrkare av Lasse Berghagens folkkära kompositioner.

En generös eftergift, som fick Berghagens välkända och kanske lite slitna repertoar att åter platsa för en kväll. Det är dock ingen tvekan om att herr Berghagen är uppskattad i Dalarna. I pausen bad folk undertecknad om papper från reporterblocket. De ville skriva hälsningar och skicka in dem till Berghagen bakom scenen.

Lite olyckligt var att julkonserten i Mora tampades med duon Labero-Wells, som showade samtidigt i Leksand. Publikt tappade nog Mora mest på den kollisionen.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons