Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolechef vill ha fem universitet

Annons

Sverige behöver inte fler universitet, utan färre.

Det hävdar Högskoleverkets nye chef Anders Flodström och förutser att dagens 14 statliga universitet blir fem.

I sommar har fysikprofessor Anders Flodström kryssat mellan flyttkartongerna. Han har tömt rektorsrummet vid anrika och pampiga Kungliga tekniska högskolan (KTH) och installerat sig i Högskoleverkets anspråkslösa lokaler. Men inflytandet ökar _ som universitetskansler är han högst ansvarig för att alla svenska högskole- och universitetsutbildningarna håller måttet.

Anders Flodström tycker att svenska lärosäten gör bra ifrån sig, men han konstaterar att de inte längre hör bland de bästa internationellt sett.

Ska svenska lärosäten utbilda ännu skickligare yrkesmänniskor och forskare som hävdar sig mot dem i USA eller hårdsatsande Kina krävs starkare konstellationer. En sådan utveckling är redan igång i Danmark och Finland, konstaterar Anders Flodström.

Det räcker inte med tätare samarbeten mellan universiteten. Så länge det finns olika ledningar lämnas utrymme för konkurrens, hävdar Flodström.

I Sverige, menar Flodström, att ett Norrlandsuniversitet, i stället för dagens tre, skulle vara till nytta för Norrland.

TT: Så hur många universitet ser du framför dig?

Högskolornas huvuduppgift blir i så fall att svara för grundutbildningar. De studenter som vill fördjupa sig på master- eller doktorandnivå får söka sig vidare från högskola till universitet. I Flodströms scenario är varje högskola fristående, men tätt kopplad till något av de stora universiteten.

Anders Flodström vill vara en universitetskansler som hörs. Det första han kommer att driva opinion för är mer pengar till humaniora och samhällsvetenskap _ de områden som har lägst ersättning per student.

Regeringen har aviserat att kvalitet, snarare än antal studenter, ska styra fördelningen av pengarna till lärosätena. Det innebär att Högskoleverkets roll som kvalitetsgranskare blir ännu viktigare.

TT

Mer läsning

Annons