Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan planerar produktion av skogsplantor

Annons

Högskolan Dalarna planerar att i Borlänge utveckla en mobil enhet för produktion av skogsplantor. Projektet väntas få ett stort internationellt intresse.

Det är högskolan som i samarbete med organisationer och näringsliv vill utveckla en mobil pilotanläggning för alternativ produktion av skogsplantor. Detta ska ske vid högskolans lokaler i Borlänge.

Enligt projektbeskrivningen produceras cirka 300 miljoner skogsplantor om året i Sverige. Odling av plantor i vanliga växthus ger en miljöbelastning och många växthus är till åren komna. Det betyder hög energiförbrukning. Dessutom är många odlingar, av klimatskäl, etablerade långt från områden som är aktuella för skogsföryngring.

Syftet med projektet, som hoppas på stöd från bland annat EU och Borlänge kommun, är att utveckla en ny och miljöförbättrande teknik för produktion av skogsplantor "baserad på en unik mobil odlingsenhet som inte påverkas av utomhusklimatet".

Målet är att skapa en miljömässigt bra anläggning med god ekonomi, som kan flyttas till områden aktuella för föryngring. Projektet är tänkt att starta under våren och pågå i 18 månader. Den totala kostnaden beräknas till drygt 2,7 miljoner kronor. Enligt ansvariga kan projektet även röna ett stort internationellt intresse.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons