Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan i centrum för valkamp

Annons

Leif Pagrotsky och socialdemokraterna har läst den borgerliga alliansens gemensamma budgetförslag för nästa år och funnit något som kan betyda besparingar för Högskolan Dalarna.

1,65 miljarder vill alliansen spara på långsammare utbyggnadstakt av universitet med mera.

För Högskolan Dalarna skulle det betyda en minskning med 400 utbildningsplatser. Och närmare 50 tjänster som skulle behöva sparas in, enligt Pagrotsky.

I går framförde han detta under en debatt med den moderate riksdagsmannen Peter Danielsson.

Danielsson förnekade inte att de fyra partierna vill spara 1,6 miljarder på vänta med att göra om högskolor till universitet. Däremot hävdade han att förslaget inte är det som moderaterna går till val på. Moderaterna vill satsa på högskolor och universitet och öka anslagen till högre utbildning och forskning med tio miljarder.

Att Pagrotsky debatterade kraftfullt och rutinerat var kanske inte förvånande, men att okände Danielsson kunde ge så gott motstånd var en överraskning.

Danielsson, som åkt från hemlänet Skåne på morgonen, attackerade Pagrotsky om arbetslösheten och brister i skolsystemet som gör att elever har svårt att läsa trots att de närmar sig högstadiet.

Han försvarade sänkta ersättningsnivåer för sjukskrivna och arbetslösa och ville se en minskning av bidragen till bildningsförbunden. Då särskilt vad gäller stödet som går till vuxnas lärande på fritiden.

- Vuxna människor ska lära sig snickra och dansa istället för att pengar går till att lära barnen läsa, sade Peter Danielsson.

- Varför ska arbetslösa och sjuka ta smällen för att förmögenhetsskatten ska kunna tas bort? undrade kulturministern.

- Sänkt ersättning ska i sig inte leda till fler jobb, men det kan ge ökade drivkrafter. Och möjlighet att finansiera satsningar på skola, vård och omsorg, svarade Danielsson.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons