Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan fortsatt attraktiv

/
  • Student blev kvar. Rieko Saito kommer från Tokyo. Hon gillade Högskolan Dalarna så mycket att hon stannade kvar. Nu lär hon ut japanska.  Foto: Mikael Forslund

Annons

- Jag är ganska nöjd, säger Andrew Casson som är chef över utbildning och forskning på Högskolan Dalarna.

- Vi har sett tecken på att intresset för högskolan minskar allt eftersom arbetsmarknaden ökar. Men det här visar att våra utbildningar är fortsatt attraktiva.

Efter den första antagningsomgången ser de långa tekniska utbildningarna, till exempel civilingenjör, ut att tappa studenter. Turismutbildningen och kulturvetarprogrammet tappar också. De har en tredjedel färre ansökningar än normalt.

Nu ska årets nya studenter stryka, ringa in och söka en andra gång. Då kan resultatet bli annorlunda. Men redan nu verkar det som att folk är intresserade av skolans nya utbildningar.

- Populärast just nu är Språk, lek och lärande, en ny förskolelärarutbildning. Kreativ ljusdesign är också helt ny. Där tar vi in ett trettiotal, säger Andrew Casson.

Efter semestern kommer han och många andra tillbaka till en högskola i ekonomisk kris.

- Det är klart att det inte är roligt. Men det är en process vi måste gå igenom. Vi har ju trots allt minskande antal studenter totalt. Nu måste vi minska kostnaderna genom att ha mindre folk anställda. Det är svårt.

Fakta: Antagningen i siffror

230 600 personer är antagna till de svenska högskoleutbildningarna.

89 % av de behöriga sökande har antagits till något program eller kurs.

73 % har kommit in på sitt förstahandsval.

63 % är kvinnor.

37 % är män.

5 % - så mycket ökade antalet antagna jämfört med förra hösten.

Mer läsning

Annons