Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högkonjunkturer varar inte för evigt

Annons

Idag har vi en ovanligt långvarig internationell högkonjunktur. Orsakad bland annat av Kinas ekonomiska expansion. Vilket i sin tur ökar trycket på hela världens exportindustrier, råvaruproducenter, etcetera. Så även för Sverige, med resultat att skatteintäkterna ökar och delar av ekonomin går bra,

Men alla högkonjunkturer har ett slut. Och då möter vår exportindustri alltmer konkurrens från en väl utbyggd internationell industri, inklusive den i Kina. Vi kommer alla att märka det. Vad kan vi då göra lokalt här i Ludvika för att möta den nedgång som kommer förr eller senare?

Naturligtvis måste vi satsa på att stödja de industrier och andra verksamheter vi redan har. Se till att de får allt tänkbart stöd vi kan ge, såsom goda kommunikationer, sjukvård, skolor och vård. Med öppenhet för både offentliga och alternativa driftformer.
Men det blir nu viktigare än någonsin att göra vad vi kan för att skapa nya arbetstillfällen. Få hit företag och verksamheter. Då behövs en helt annan anda i denna kommun och dess ledning. Vi placerar oss alltför långt ner i de olika jämförelsetabellerna.

Vi behöver helt enkelt våga ta tag i de områden där vi idag alltför länge låtit en stelnad brukskultur dominera.
Vi måste bli mycket mer samarbetsvilliga med nya företagare. Vi måste understödja alternativa driftformer inom kommunen där inte lagstiftningen kräver kommunalt engagemang.

Vi måste bli tydligare i att sätta mål inom kommunala verksamheter. Vi måste våga investera.
Men om vi nöjer oss med att säga att vi är "stolta men inte nöjda" och räknar med att skatteintäkterna också i framtiden bara ökar, då kan vi väl slå oss till ro.
Nej, vi måste bryta det (s)- styre vi haft i Ludvika under alltför lång tid!

GUNNAR ÅHGREN (M)

Mer läsning

Annons