Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höghusbygge - i sjön

Annons

Hittills har Clas Ohlsons centrallager varit såväl kommunens som Insjöns högsta byggnad med sina 30 meter. Inom några år kan Bergkvist-Insjön vara företaget närmast himlen.

Vid ett möte i Insjöns församlingshem i tisdags kväll fick de 30-talet församlade höra om företagets planer på att bygga en bioenergicentral som ska producera både elektricitet och pellets.

Anläggningen ska drivas genom eldning av bark från virkesproduktionen samt grot (skogsavfall) och klen gallringsved. Miljövinsterna blir enligt företaget bland annat kraftigt minskade transporter.

Den planerade tillverkningen av pellets innehåller nämligen hälften så mycket vatten som de transporter med spån som i dag rullar från företaget.

Vidare pekar man också på ett minskat oljeberoende i landet tack vare fjärrvärmen man kan leverera till Insjöborna.

Den delen av miljöaspekten blev dock inte den springande punkten på programmet under kvällen.

Däremot höjdes en del röster när det stod klart att företaget planerar ytterligare en utfyllnad av älv och sjö. Den här gången flyttas strandlinjen 100 meter ut för att den nya anläggningen ska få plats.

"Blir det något kvar av älven?" var en kommentar. "Det kan inte vara sant!" var en annans åsikt och oro för båtarnas möjlighet att ta sig fram yttrades också.

Man konstaterade även att storleken - främst då höjden - på den planerade bioenergi-anläggningen kommer att inverka på miljön för de boende runt sjön. Såväl panncentral som de fyra silotorn som ska ligga närmast vattnet, kommer att vara drygt 30 meter höga. Det vill säga dubbelt så höga som sågverkets anläggningar är i dag.

Bergkvist-Insjöns styrelse har ännu inte tagit beslut om man ska fullfölja planerna på den nya bioenergianläggningen, men väntas göra det under första kvartalet. Därefter tar det två- tre år från första spadtag till färdig anläggning.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons