Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höggravid kvinna avvisas

Annons

Paret hör hemma i den turk-iska delen av Kurdistan. De kom till Sverige och Borlänge för tre månader sedan och fick bo hos en bekant. Innan dess hade de sökt asyl i Tyskland. Och det är dit paret ska föras i dag, enligt det beslut som Migrationsverket har fattat.

Kvinnan är höggravid och parets juridiska ombud Per Gisslén har överklagat Migrationsverkets beslut till Migrationsverket med tanke på kvinnans psykiska hälsa. Han anser att paret ska få stanna av humanitära skäl. Den senaste tiden har paret befunnit sig i Migrationsverkets lokaler i Gävle dit de blev förda av polisen för två veckor sedan.

- Jag anser att man ska ta hänsyn till kvinnans psykiska hälsa. Jag menar att man ska pröva om de får uppehållstillstånd här i Sverige och att de ska släppas ur förvar.

Men överklagandet visar sig dock vara verkningslöst. Migrationsdomstolen fattade i går inget beslut om att skjuta upp avvisningen.

Men det behöver inte betyda avvisningen verkställs. Detta eftersom det är gränspolisen som ska verkställa beslutet.

Per Gisslén säger att det nu är upp till flygbolaget SAS om kvinnan kan föras med flyg till Tyskland. Normalt sett behövs det ett läkarintyg för att en höggravid kvinna ska få flyga.

- Ja, flygbolagets regler kanske innebär att kvinnan inte får flyga med dem. Jag ska skriva ett brev till SAS för att uppmärksamma dem på att en höggravid kvinna ska föras till Tyskland. Polisen kommer heller inte att verkställa avvisningen till varje pris, säger han.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons