Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högerframgång i italienska valet

Annons

Italiens mitten-höger-opposition tog ledningen i måndagens sammanräkning av rösterna i landets lokalval, men regeringssidan föreföll ändå ha klarat sig hyggligt.

Söndagens och måndagens val, som gällde guvernörsposter i sju provinser och borgmästarposter i omkring 860 städer, har betraktats som den första fingervisningen om hur premiärminister Romano Prodis bräckliga mitten-vänster-regering klarat sitt första år vid makten.

Tio miljoner italienare hade rösträtt i lokalvalet, och opinionsmätningar har givit vid handen att sex av tio väljare inte är särskilt nöjda med regeringen.

I de första prognoserna rörande de sju omstridda provinserna syntes fyra av dem gå till oppositionen och två till regeringssidan. I den sjunde var läget ovisst.

Mitten-högern stärkte också sin ställning i landets rikare, nordliga delar, och tog 70 procent av rösterna i Piedmont-regionen och erövrade makten i staden Verona.

Prodis niopartikoalition föreföll behålla kontrollen över hamnstaden Genua, lägga beslag på L'Aguila och också vinna i Agrigento på Sicilien _ något av en kompensation för alliansens dåliga resultat i andra delar av ön nyligen.

Valdeltagandet rapporterades vara omkring 74 procent, något lägre än för fem år sedan.

TT

Mer läsning

Annons