Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höger och vänster blandades ihop vid operation – patient fick fel knä

Höger och vänster blandades ihop inför en operation. Detta resulterade i att en 72-årig man fick fel knäprotes. Nu har Landstinget Dalarna gjort en lex Maria-anmälan.

Annons

Det var i mars 2017 som en 72-årig man skulle genomgå en protes-operation av vänster knä på grund av artros.

Operationen flöt på som den skulle, men två timmar efteråt upptäckte man sitt misstag. Slarv med läsningen av de etiketter som finns på varje protesförpackning hade nämligen resulterat i att man satt in fel proteskomponent i patienten – en högerdel istället för en vänsterdel.

Landstinget gör en lex Maria-anmälan med anledning av förväxling av protesdelar vid en operation av en mans knäled.

Patitenten informerades direkt om det inträffade och operatören diskuterade omgående med både kollega samt med protestillverkaren. Därefter kom man överrens med den 72-årige mannen om att en ny operation skulle göras – något som skedde två dagar senare.

Landstinget konstaterar nu att det inträffade inneburit ökat lidande/risk samt ökad vårdtid för patienten och har gjort en lex Maria-anmälan.

– Vi behöver nu noggrant gå igenom rutinerna kring en operation av detta slag. Även om det ytterst är operatörens ansvar att förväxlingar inte sker, så finns det flera steg i operationsmiljön som kan ses över för att stärka säkerheten och därmed ytterligare minimera risken av förväxlingar, säger Helena Hellström, chefläkare Landstinget Dalarna.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons