Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög koldioxidhalt mötte Reinfeldt

Annons

Lagom till statsminister Fredrik Reinfeldts besök på ögruppen Svalbard rapporterar klimatforskare där att halterna av koldioxid just nu är rekordhöga över Arktis.

På måndagskvällen landade Reinfeldt i den vidunderligt vackert belägna huvudorten Longyearbyen, för vidare helikoptertransport en bit norrut till Ny-Ålesund.

Där finns ett internationellt forskningscentrum där forskare från hela världen studerar de pågående klimatförändringarnas effekter i Arktis.

Fredrik Reinfeldt ska besöka tre forskningsstationer, som forskar kring klimat, miljögifter respektive marina förhållanden på Svalbard och i den övriga arktiska regionen.

Med hjälp av satelliter och mer handfasta fältstudier samlas forskarna in data som är en viktigt pusselbit för att förstå hur de globala klimatförändringarna påverkar den ytterst känsliga arktiska miljön.

Tisdagen inleds med ett frukostmöte på Sverdrupstationen, där forskarna beskriver vilken betydelse utvecklingen i Arktis har för övriga världen.

Det är just på Sverdrupstationen som forskaren Kim Holmén i förra veckan rapporterade att koldioxidhalterna i atmosfären över Arktis nu är de högsta hittills, 390 miljondelar (ppm).

Reinfeldt fortsätter till forskningsstationen Zeppelin för att informera sig om hur miljögifter nu sprids med vindarna i den arktiska miljön.

Efter en tre timmars tur med snöskoter längs Kongsfjorden blir det besök på ett marint laboratorium för diskussioner om internationellt miljösamarbete.

Regeringen har förklarat att klimatfrågan är en av de viktigaste framtidsfrågorna, och Fredrik Reinfeldts besök på Svalbard ska ses i det ljuset.

TT

Mer läsning

Annons