Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög andel äldre företagare i Dalarna – var femte över 64 år

Annons

Dalarnas företagare tillhör de äldsta i landet.

Var femte företagare är över 64 år och endast fyra län har en högre andel än Dalarna.

Under måndagen blev siffrorna över åldersfördelningen bland företagare. Antalet företagare ökar i dalarna samtidigt som en stor andel är 64 år eller äldre.

En gång per år sammanställer UC AB, på uppdrag av Svenskt Näringsliv, hur många människor det är som är företagsamma enligt definitionen att de har F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är VD alternativt styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Nu har siffrorna för 2018 kommit och där visar det sig att andelen företagare i Dalarna över 64 år uppgår till 20 procent.

I Dalarna är det sammanlagt 23 746 personer som är företagsamma.

Av dem är 5 247 personer över 64 år och 1 225 är mellan 16 och 34 år. och som helhet ökar andelen företagare.

– Det är glädjande att se den positiva utvecklingen. Det är bra för hela Dalarna att många människor är aktiva inom företagarrörelsen och är villiga att ta ansvar för olika verksamheter, säger Teresa Bergkvist regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna i ett pressmeddelande.

 Variationerna inom länet är dock stora. Malung-Sälen, Rättvik, Leksand och Älvdalen är de kommuner i Dalarna där störst andel av befolkningen är företagsam. Lägst andel är det i Ludvika och Borlänge.

 – Jag är inte förvånad över skillnaderna mellan kommunerna. Vi känner igen det sedan tidigare år och det finns en koppling till vilken näringslivsstruktur och företagartradition det finns i kommunen. Det som bekymrar mig är att vi inte ser samma ökning i våra bruksorter som i de mer företagartäta kommunerna. Vi skulle behöva se en positiv utveckling av företagsamheten även i kommuner som Ludvika och Borlänge, fortsätter Teresa Bergkvist.

Mer läsning

Annons