Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög al-Qaidaman påstås dödad i Irak

Annons

Den amerikanska militären i Irak sade på torsdagen att den har dödat en högt uppsatt al-Qaida-företrädare. Mannen, Muharib Abd al-Latif al-Juburi, sades vara al-Qaidas "högste informationsminister" i Irak.

Al-Juburi anklagades också för att ha varit starkt delaktig i kidnappningarna av de båda amerikanerna Jill Carroll och Tom Fox och flera andra utlänningar. Han dödades den 1 maj utanför samhället Taji norr om Bagdad, sade USA:s högste militäre talesman i landet generalmajor William Caldwell. Liket hade identifierats med hjälp av dna-analys.

Däremot sade militären sig inte veta något om att också en annan hög al-Qaida-ledare i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, skulle ha bragts om livet. Uppgifter om detta lämnades tidigare på dagen av Iraks vice inrikesminister Hussein Kamal.

Jill Carroll, journalist på den amerikanska dagstidningen Christian Science Monitor, rövades bort i januari 2006 och kvarhölls i 82 dagar innan hon släpptes. Den kristne fredsaktivisten Tom Fox kidnappades i november 2005. I mars året därpå hittades han död.

Inte heller sade generalmajor Caldwell sig ha någon information om Abu Ayyub al-Masri, al-Qaidas ledare i Irak. Irakiska tjänstemän har hävdat att al-Masri dödades i en intern strid mellan rebeller norr om Bagdad för några dagar sedan. USA-militären har inte kunnat bekräfta detta, och något lik har inte påträffats.

TT

Mer läsning

Annons