Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärträddning hos Taxi Stockholm

Annons

Taxi Stockholm utrustar 30 av sina taxibilar med hjärtdefibrillatorer. Med hjälp av utrustningen och utbildning i hjärt- och lungräddning ska förarna kunna bidra till att fler överlever ett hjärtstillestånd.

Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Två av tre dödsfall inträffar utanför sjukhus, de flesta på grund av hjärtstopp. I Stockholmsområdet överlever bara mellan två och fyra procent av dem som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus.

Ett 30-tal av Taxi Stockholms bilar ska inom två månader utrustas med defibrillatorer, som genom en elektrisk stöt får i gång hjärtat på personer som drabbats av hjärtstillestånd. Eftersom fler förare kör samma bil ska ett 60-tal taxiförare utbildas. Ambitionen är att de "hjärtutrustade" bilarna ska rulla cirka 20 timmar om dygnet.

Bakom satsningen står Salsa-projektet (Saving lives in Stockholm area, Livräddning i Stockholmsområdet). Målet är att öka antalet överlevande vid hjärtstopp utanför sjukhus. Södersjukhuset samarbetar med brandstationer, affärscentrum, säkerhetsvakter och nu även Taxi Stockholm.

TT

Mer läsning

Annons