Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärnvävnad från döda råttor stals

Annons

En doktorand i Uppsala har polisanmälts för stöld av vävnadsprover från döda försöksdjur.

Anmälan är "unik" enligt flera företrädare för forskarsamhället som TT talat med.

Tillgreppet ska enligt anmälan ha skett 2001 när doktoranden arbetade med en avhandling i fysiologi vid Statens Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Hon ska ha överlåtit vävnadsprover av hjärnor från avlivade råttor från ett tidigare, avslutat försök till utomstående forskare från Karolinska Institutet (KI).

Professor Uvnäs Moberg hade planerat och finansierat det ursprungliga råttförsöket och hade det djuretiska tillståndet för detta. För att överlåta de döda försöksdjuren krävs enligt regelboken hennes tillstånd, men hon har varken informerats eller tillfrågats. Enligt anmälan har det lett till ideella och ekonomiska skador för henne.

Uvnäs Moberg har tidigare anmält stölden till SLU, där det enligt hennes ombud blivit liggande.

Doktoranden har belagts med munkavle av sina chefer och får inte uttala sig för pressen. Lennart Jonsson, chefsjurist på SLU, beskriver ärendet som "inte helt lätthanterligt". Det har nu lämnats över till en utomstående utredare.

Kammaråklagare Per Andersson vid åklagarmyndigheten i Uppsala har gett polisen direktiv om utredningens upplägg. Han kan inte ange någon tidsplan, men hoppas kunna fatta ett beslut i åtalsfrågan inom ett halvår.

TT

Mer läsning

Annons