Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hjälp oss rädda liv"

Annons

Under julnatten släckte en fastighetsägare i Djurmo en villabrand med hjälp av en handbrandsläckare som hon några timmar tidigare fått i julklapp.

-Det här visar betydelsen av att ha handbrandsläckare i alla hem, konstaterade Thomas Gruhs och berättade att räddningstjänsten under december sålde nära 200 släckare.

På torsdagskvällen inledde han och brandmästare Erik Warg en serie utbildningar i hantering av handbrandsläckare. Ett tiotal personer hade kommit till brandstationen i Mockfjärd.

-Vid en brand sker allt väldigt snabbt. Brinner det i ett rum sker en övertändning efter ungefär fyra minuter. I bästa fall, om brandplatsen ligger nära någon av våra tre brandstationer, är räddningstjänsten på plats några minuter senare. Men under alla mina år inom räddningstjänsten har jag aldrig varit med om att vi varit på plats vid den första övertändningen, berättade Thomas Gruhs.

-För att rädda liv och egendom behöver vi därför er hjälp, fortsatte han och betonade vikten av att alla hem är utrustade med fungerade brandvarnare och släckningsverktyg, helst en enkel och någorlunda lätt pulversläckare.

Deltagarna i utbildningen fick under en dryg halvtimme information om vad de ska tänka på och hur deras släckare fungerar och bör hanteras.

De fick också prova på att släcka en brand.

Anneli Åström var en av deltagarna som för första gången fick använda en släckare.

-Det känns tryggt att veta hur släckaren fungerar och att jag kan hantera den, säger hon.

-Packa upp era släckverktyg, placera dem så att de är lätt åtkomliga och, framförallt,lär er och övriga i familjen hur de ska användas, manade Erik Warg.

Den 17 januari hålls en liknande utbildning vid brandstationen i Gagnef och dagen därpå, den 19, blir det en utbildning vid Björbo brandstation.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons