Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hjälp de unga tjejerna"

Annons

Vid manifestationen i Geislerska parken lyfte kd-kvinnorna fram unga tjejers situation idag. Ohälsan bland dem är alldeles för stor, anser kd-kvinnorna.

- Det borde vara härligt att vara ung tjej, men det är det inte, sade kd-kvinnornas vice ordförande Rosita Runegrund.

Hon pekade också på att man gjort 25000 studier av pojkar med ADHD och damp medan nästan inga gjorts på flickor med samma prognos. Men på de kliniker som tar emot flickor som skär sig har man konstaterat att hälften av dem hade ADHD eller damp.

- Varför ser man inte de här tjejerna. Vi vill ha mera forskning kring dem, säger Rosita Runegrund.

Hon var också mycket kritisk till att det dröjer så lång tid innan sjuka tjejer får hjälp av exempelvis barn- och ungdomspsyk. Max en månad ska det ta, ansåg hon.

Unga tjejers syn på sig själva måste förändras, ansåg kd-kvinnorna. Redan som tolvåringar ser de sig som sexobjekt vars uppgift är att behaga killarna.

- I dag ges bröstoperationer till unga tjejer som studentpresent. Ska vi acceptera sådant, säger kd-kvinnornas ordförande Désirée Pethrus Engström.

- Och jag vet att det finns fem-åriga tjejer på dagis som vägrar äta för att de är rädda för att bli tjocka.

- Ska det vara på det viset, undrade Madeleine Andersson.

De unga tjejerna behöver fler sunda kvinnliga förebilder som kan få dem att inse att de duger som de är, hävdade kd-kvinnorna.

Katarina Gustavsson ansåg att man borde bojkotta företag som exploaterar unga tjejer genom att sälja produkter som förstärker deras självbild som sexobjekt:

- Konsumenterna har makten. Blir det inget klirr i kassan hos de företagen så blir det heller inga fler högklackade anorektiker.

Hennes förslag är att man borde svanmärka bra företag som inte riktar in sig på sexualisering och säljer bikini och stringtrosor till treåringar.

Hon vill också arbeta för att invandrarkvinnor, som vill förhindra att deras döttrar könsstympas, får stöd. Det kan exempelvis införas hälsointyg åt dem när de ska åka och besöka sina hemländer. I det ska stå att det är förbjudet med könsstympning i Sverige och att kvinnorna får problem när de kommer tillbaka om så har skett.

- Det här kan vara en bra hjälp för dem att visa upp för släktingar som trycker på, säger Katarina Gustavsson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons