Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hivdrabbade libyer gör upp med Blair

Annons

En uppgörelse har nåtts i Libyen mellan den brittiske premiärministern Tony Blair och anhöriga till libyska barn som smittats av hiv. Fem bulgariska sköterskor och en palestinsk läkare har pekats ut som ansvariga för smittspridningen, och man hoppas nu att de ska undgå dödsstraff.

De fem bulgariskorna och palestiniern har suttit fängslade i åtta år. 2004 dömdes de till döden som ansvariga för att 438 barn smittades med hiv, som kan utvecklas till immunbristsjukdomen aids. Barnen fick smittat blod på ett sjukhus i staden Benghazi.

56 av barnen har redan avlidit, men ett annat syfte med överenskommelsen bakom uppgörelsen med Blair är att de barn som ännu lever ska kunna få kvalificerad hjälp från utlandet.

Blair har nyss varit på besök i Libyen. Vid besöket bekräftades stora vapenkontrakt mellan länderna _ Libyen ska köpa brittiska robotar och luftvärnssystem _ och att det brittiska oljebolaget BP är på väg in i den libyska oljeutvinningen igen.

Vårdtragedin är emellertid ett problem för hela EU:s relationer med Libyen. Blair träffade företrädare för de drabbade familjerna och dessa sade på torsdagen, liksom en stiftelse som står den libyske ledaren Muammar Gaddafi nära, att det finns förutsättningar för att en tillfredsställande lösning ska bli klar snart. Det sägs till och med uttryckligen att det ska ske innan Tysklands ordförandeskapshalvår i EU löper ut i slutet av juni.

Dödsdomarna mot de sex vårdanställda har överklagats, och ett besked från högsta instans väntas.

I Bulgarien uppgav utrikesminister Ivailo Kalfin på torsdagen att det inte kommit några besked som gällde de fem sköterskorna på officiella vägar.

I söndags frikändes de sex från anklagelser om att ha förtalat libyska poliser genom att säga att de pressats genom tortyr att erkänna brott.

TT

Mer läsning

Annons