Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittills 60 unga gripna i Danmark

Annons

Ett 60-tal personer har gripits i Köpenhamn under förmiddagen i anslutning till polisens stormning av Ungdomshuset. En hård kamp mellan ungdomar och polis har pågått på Jagtvej sedan polisen vid sjutiden i morse inledde en aktion för att tömma det omstridda Ungdomshuset på Nörrebro.

Demonstranterna bygger barrikader på flera håll längs Nörrebrogade. Stenar viner till höger och vänster. De kastas mot både polisbussar och polismän.

TT:s medarbetare Fritz Schibli beskriver situationen som fullt slagsmål och uppskattar att ett hundratal demonstranter är inblandade.

En container-barrikad i en helt annan del av Köpenhamn, på Torvegade nära fristaden Christiania, har antänts. Över en stor del av Christiania ligger tjock, svart rök, rapporterar nyhetsbyrån Ritzaus reporter på plats. Personer med brandbomber har startat branden. Enligt uppgift från den danska polisradion omdirigeras nu en del av polisstyrkorna dit.

Framemot lunch kallade Köpenhamnspolisen på förstärkning från delar av övriga Själland.

Hittills finns bara uppgifter om en skadad. En 20-årig tysk har lagts in för observation på Rigshospitalet efter att ha träffats av något föremål i huvudet. Hans tillstånd är stabilt, enligt uppgift från sjukhuset.

De demonstranter som inte lydde polisens uppmaning att lämna platsen vid Runddelen på Nörrebro greps. Det skedde sedan en grupp av människor hade försökt bryta igenom polisens avspärrning. Poliserna drog sina batonger och pressade tillbaka människorna.

Ungdomarna var förberedda på aktionen, säger en taleskvinna för Ungdomshuset till nyhetsbyrån Ritzau.

Enligt Ungdomshusets i förväg uppgjorda plan genomförs aktioner på flera platser i Köpenhamn. På Österbrogade stoppade några ungdomar trafiken som var på väg in mot Köpenhamns centrum. Demonstrationen genomfördes fredligt av en grupp på cirka 15 ungdomar. Enligt planen ska sådana trafikblockader genomföras flera gånger de kommande dagarna.

Kampen om Ungdomshuset - som har sålts till en frikyrkoförsamling och ska rivas - har under det senaste halvåret resulterat i flera våldsamma upplopp i den danska huvudstaden.

På grund av befarade demonstrationer runt den danska ambassaden i Stockholm skärper polisen beredskapen.

TT

Mer läsning

Annons