Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hittade" släpkärra och dömdes för häleri

Annons

En 30-årig man från Ludvika har av Falu tingsrätt dömts till villkorlig dom samt 60 dagsböter å 100 kronor för häleri. Detta för att han enligt tingsrätten borde ha förstått att den släpvagn som han enligt egen utsago anträffat var stulen.

30-åringen ska även erlägga 500 kronor till brottsofferfonden.

Släpvagnen av årsmodell 1984 stals någon gång under tiden 11-13 februari i fjol på en adress i Grängesberg. I maj fick ägaren ett anonymt tips om att släpvagnen fanns på en adress i Ludvika. Efter besök på platsen kunde han konstatera att så var fallet.

Vagnen var då delvis täckt av en pressening men han var säker på sin sak att det var hans släpvagn. Polisen kontaktades och vagnen togs i beslag och en förundersökning gjordes.

30-åringen förklarade i tingsrätten att han hittat släpvagnen omkullvräkt och tilltuffsad i ett buskage. Han tog hem denna och förklarade att hans avsikt var att åka med denna till polisen.

Av olika privata orsaker kontaktade han dock aldrig polisen trots att han mycket väl var medveten om att fordonet kunde vara stulet.

Även tingsrätten säger att 30-åringen måste ha varit medveten om att släpvagnen måste ha varit stulen. Trots detta har han ändå förvarat denna vid sin bostad under flera månaders tid. Han har flyttat runt släpvagnen på tomten och varit noga med att täcka över den med presenning.

Genom sitt agerande har han försvårat ett återställande till den rätte ägaren. Tingsrätten finner att åtalet därmed är styrkt och att mannen ska dömas för häleri.

Däremot ogillades ägarens skadeståndskrav på 4 163 kronor.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons