Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittade larver i hårdbrödet

Annons

Det blev en riktigt äcklig frukost för Mimmi Nilsson i går morse. Hon var som uppslukad av tidningen och reflekterade inte över att det var ludd och små trådar på hårdmackan. Hon bredde smör, tuggade och läste vidare. Först när hon råkade få ett hårstrå i munnen tittade hon efter noga.

-Det låg en larv på bordet och en hel hög i burken som jag bryter brödet i. Jag var nära att kräkas, säger Mimmi som avskyr småkryp.

- Att jag kanske har ätit en larv är bara värsta, värsta tänkbara, grimaserar hon.

Hon köpte brödpaketet, Leksandsbröds normalgräddade rundbröd, i lördags på ICA Supermarket i Falun och öppnade paketet först igår morse.

- Det är en tragedi för det är mitt favoritbröd. Morsan är från Leksand och jag har ätit brödet sedan jag var liten bebis, säger Mimmi.

Enligt Monica Sundin på ICA Supermarket har ingen annan kund hört av sig. Men när det händer gäller det ofta just mjölvaror.

- Det enda vi kan göra är att ersätta varan, men producenten ger i regel en större ersättning som plåster på såren, säger hon.

Peter Apelqvist från Anticimex gör regelbundna kontroller på Leksandsbröds fabrik i Leksand. Han är tämligen säker på att larverna inte kommer därifrån.

- Knäckebröd har en speciell doft som mjölbaggar dras till, därför hittas de ofta i just knäckebröd. Men det är sällan eller aldrig de kommer från själva knäckebrödet utan de letar sig in senare i kedjan, säger han.

Enligt Leksandsbröds vd, Peter Joon, ska brödet vara garanterat fritt från ohyra när det lämnar fabriken.

- Men vi vill gärna få ett prov för analys för vi är angelägna om att det inte ska komma från oss, säger han.

KÄLLA: ANTICIMEX MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons