Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitler medborgarskap ifrågasatt

Annons

Adolf Hitler bör postumt fråntas sitt tyska medborgarskap. Med det förslaget väcker den tyska parlamentsledamoten Isolde Saalmann uppmärksamhet i tyska medier 62 års efter hans död.

Saalmann, socialdemokratisk parlamentsledamot från Niedersachsen, anser att det vore en lämplig "symboliskt åtgärd" mot naziledaren och de grymheter han åstadkom. Hon har övertalat sina socialdemokratiska kollegor i förbundsdagen att skriva en gemensam motion i ärendet.

Hitler var född i Österrike och behövde tyskt medborgarskap för att göra politisk karriär i det mycket större Tyskland. Hans önskan tillgodosågs i Braunschweig i februari 1932, mindre än ett år innan Hitler blev tysk kansler.

Saalmann, som kommer från Braunschweig, sade att hon vill att staden ska slippa att ständigt bli sammankopplad med naziledaren.

Hitler begärde att bli befriad från sitt österrikiska medborgarskap 1925 med motiveringen att han hade bott i Tyskland sedan 1912 och tjänat i den tyska armén under första världskriget. Österrike gick med på det, varpå Hitler var statslös i sju år tills han fick sitt tyska medborgarskap.

TT

Mer läsning

Annons