Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitflyttar-raggning pågår

Annons

I går samlades 124 av länets ledande politiker, tjänstemän och näringslivsfolk i Manpowers lokaler i Kupolen för att ringa runt till 2 000 tänkbara inflyttare.

- Det här är det enda stället i länet som klarar en så här stor ringinsats, säger Alf Johansson.

Han är ordförande i projektgruppen Bilden av Dalarna som är en del av Region Dalarna. Temoundersökningar som gruppen låtit göra visar att 80 procent av svenska folket är positivt inställda till länet.

- Vi har tappat 17 000 invånare sedan 1995 och därför insåg vi att vi måste komma på nya idéer för att locka hit fler, berättar han.

Projektet Bilden av Dalarna ska pågå i fem år och kostar fem miljoner, varav två är EU-pengar och resten statliga medel.

- Men det räcker inte ens till en veckas tevereklam. Därför tyckte vi det var bättre att mobilisera dalfolket, säger Gagnefspolitikern Anders Ahlgren.

- Och om vi får 24 000 nya invånare ökar skatteintäkterna med en miljard, fyller projektledaren Lotta Magnusson i.

Så nu har dalfolket själva fått tipsa om personer som de tror kan tänka sig flytta hit. Dessa kommer att bli uppringda av någon företrädare för länet.

- Många behöver ju en liten putt framåt för att det ska bli av, säger landshövding Ingrid Dahlberg, en av dem som i går ringde runt.

Vad säger ni i telefon?

- Vi har ett manus att gå efter där vi talar om vem vi är, vem som tipsat och frågar lite hur de tycker det skulle vara att flytta hit, vilka problem som kan finnas och vad vi kan hjälpa till med, svarar Dahlberg.

Enligt Gun Pettersson på undersökningsföretaget Temo är boende, jobb och trygghet de viktigaste faktorerna för att bosätta sig på en ort, men även livskvalitet hamnar högt på listan.

- Och personliga rekommendationer är den starkaste drivkraften när det gäller att påverka folk, säger hon.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons