Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt möte med köpmannaföreningen

Annons

Det säger en nöjd ordförande, Jan Norrgo. Varför så många kom till kvällens möteslokal, restaurangen vid Åhléns, har han ingen given förklaring till.

-Kanske var det för att vi hade besök av nya kommunalrådet Maria Pettersson. Jag vet inte.

Pettersson, som tillträdde den 1 februari, fick berätta om sig själv och så gavs det tillfälle för medlemmarna att ställa frågor till henne.

-Engelbrekts hörna (Brända tomen) kom givetvis upp. Vi undrade om det blir någon byggnation där och fick samma svar som tidigare, att kommunen jobbar på det.

Som Jan Norrgo uppfattade det så är idén om att bygga ett flervåningshus med affärslokaler i gatuplanet och där ovanför lägenheter mer eller mindre skrinlagd. Orsaken är att kommunen och Ludvikahem befarar att det blir svårt att få lägenheterna uthyrda.

-I stället är det tal om affärslokaler även på andra planet och kommunens näringslivsenhet tror att det går att få sådana affärslokaler uthyrda. Vi har ingen anledning att ifrågasätta dessa uppgifter.

Vid mötet medverkade också Tomas Pettersson som är ombudsman i Dalarna för branschorganisationen Svensk Handel. Han redogjorde bland annat för de diskussioner som förs med bankerna om att reducera de avgifter köpmännen får betala i samband med att kunder gör inköp med kort.

Beskedet var att bankerna är villiga att sänka avgifterna för kort som är direkt kopplade till bankerna. Däremot ser det kärvare ut när det gäller kort utfärdade av multinationella American Express och Diners.

-I de fallen kan den avgift som köpmannen får betala uppgå till tre - fyra procent av varans pris. En handlare kanske har en förtjänst på sju -åtta procent på en dyrare kapitalvara. Då blir en avgift på tre -fyra procent kännbar. I de här fallen har handlarna anledning att fråga sig om det är värt att acceptera köp via kort, tycker Norrgo.

Årsmötesförhandlingarna resulterade i att medlemsavgiften på 500 kronor per år behålls och här får alltså föreningen in drygt 50 000 kronor. Pengar som används för att finansiera jippon som surströmmingsfesten i augusti, "Säker handel", "Återvinsten" med mera.

Valen: Jan Norrgo omvaldes som ordförande på ett år. Övriga ordinarie ledamöter är Jan Fryxell, Gudrun Marnefeldt, Per Funke, Karin Eriksson, Rüdiger Foitzik och Benny Boström.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons