Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt brittiskt skepp förstört

Annons

Cutty Sark, världens sista kvarvarande teclipper, började brinna i natt, meddelade brandförsvaret i London.

Det gamla skeppet är övertänt "till hundra procent", rapporterade en taleskvinna enligt BBC.

Åtta brandbilar skickades ut för att släcka elden. Husen omkring dockan ska evakueras, enligt Scotland Yard. Brandmännen var oroliga för att gasbehållare som fanns ombord skulle explodera.

Greenwich i sydöstra London, där Cutty Sark ligger i docka, stängdes för trafik.

Sky News visade bilder på avstånd av branden som tagits av en man som var på plats strax efter det att Cutty Sark började brinna. Enorma lågor och tjock rök steg upp från fartyget.

Sky News reporter rapporterade strax efter klockan åtta svensk tid från Greenwich att branden i stort sett var släckt och att brandförsvaret slutat spruta vatten på fartyget. Senare visade tv-kanalen bilder av det delvis förkolnade skrovet. Elden tycktes vara i stort sett släckt.

Det tremastade svarta skeppet är en av Londons turistattraktioner. Men ett omfattande konserveringsarbete har utförts på fartyget eftersom havsvattnet skadat järndelar i skrovet. Enligt planerna skulle det visas igen 2009.

Cutty Sark sjösattes 1869 i floden Clyde i Skottland och gjorde sin första resa 1870. Hon fraktade te från Kina till Storbritannien vid en tid då te spelade en oerhört viktig roll i handeln. Några år senade fraktade hon ull från Australien.

Namnet härrör från en dikt av skotten Robert Burns om en vacker häxa klädd i en kort underkjol (cutty sark).

Klipperskeppet har efter sin tid i sjöfarten använts som skolfartyg och därefter blivit turistattraktion.

TT

Mer läsning

Annons