Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt beslut i Nordirland

Annons

Nordirlands främsta rivaler, pastor Ian Paisley och Sinn Féin-ledaren Gerry Adams, har fattat det historiska beslutet om någon form av samregering.

Men de har också enats om ett uppskov till den 8 maj, meddelade den protestantiske pastorn i dag efter sitt första förhandlingsmöte någonsin med Adams.

Paisley har förut uteslutit ett möte med Adams därför att han anser honom ansvarig för terror genom Sinn Féins koppling till den antibrittiska gerillan IRA.

Det var oklart exakt vilken slags uppgörelse de nu har enats om. Paisley sade att de var eniga om att upprätta "självstyre" i Nordirland från den 8 maj. Han tillade att detta är "en enorm möjlighet".

Han använde dock inte uttrycket regering i sitt första uttalande.

Den brittiske Nordirlandministern Peter Hain har uppmanat dem att bilda en samlingsregering. Han gav i söndags order om att provinsparlamentet skulle sammanträda för att eventuellt godkänna en sådan regering ifall den skulle bli klar. Om inga avgörande framsteg gjordes skulle sessionen avslutas och styret återgå till Storbritannien redan natten till i morgon, sade ministern.

Paisleys parti DUP gick visserligen i lördags i princip med på att sätta sig i en regering med Sinn Féin, men ville ha en frist till i maj.

Från och med natten till i dag var Storbritanniens överhöghet i Nordirland hävd. Men det kan alltså handla om bara ett dygns självstyre ifall uttalandet inte godkänns av Hain. Ministern har dock sagt att han kan överväga en alternativ lösning om partierna lägger fram ett hållbart förslag.

Sinn Féin har länge efterlyst en samarbetsregering. Partiet anklagar DUP för att sabotera planerna i strid med väljarnas vilja.

TT

Mer läsning

Annons