Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himlaspelet flyttar till Tällberg

/
  • Sedan 2005 har Himlaspelet spelats i Sveasalen i Leksand efter att sedan starten spelats i Gropen.

Till sommaren kommer Himlaspelet sättas upp i Tällberg. Men att spelet flyttas utanför Leksands kärna kommer irritera, tror Göran Moll, styrelseledamot för Himlaspelet.
– Vissa tycker att det är rena helgerånet.

Annons

– De som alltid suttit i Gropen, tycker att det är så som det ska vara, berättar Göran Moll. Det kommer att pratas om det här, men många kommer nog ta sig upp av ren nyfikenhet, även de som är irriterade. Vi var tvungna att tänka om, vi funderade fram och tillbaka vart det var både ekonomiskt och fysiskt möjligt att ha Himlaspelet.

Göran Moll berättar att placeringen uppe i Tällberg var lite av en slump. Underleverantören av det tält som Himlaspelen använt sig av förut, föreslog att de skulle kontakta Klockargården i Tällberg. Från april tills den tidpunkt då Himlaspelet skulle sättas upp stod redan ett tält uppe.

– Kostnaden som krävs för att sätta upp tältet uteblev, så därmed försvann en av de större utgifterna.

Trots att Himlaspelet efter ett par år av sjunkande publiksiffror återigen fått tillbaka publik och blivit mycket uppskattat, gick ändå spelet i förlust med en halv miljon förra året.

– När vi gjorde en publikundersökning för ett par år sedan fick vi reda på att vår publik var i medel eller högre medelåldern och inom en sexmilsradie från Leksand. Tällberg har många hotell som lockar turister från andra delar av Sverige, det kan öppna upp och ge en helt ny publik utifrån, säger Göran Moll.

Regissören Birgit Carlstén tror att flytten och sommarens föreställningar kommer gå mycket bra. Hon säger också att det kan vara så att några upplever det som tråkigt att Himlaspelet flyttar från Leksands kärna.

– Men jag kan ge en brasklapp om att vi fortfarande är kvar i Leksandskommun. Jag tror att när folk kommer in i tältet så kommer de att känns igen sig. Då är egentligen inte omgivningen så viktig, säger Birgit Carlstén.

Mer läsning

Annons